Sügisel juhtus selline lugu, et jäin ilma ühest pildistamistööst, mida ma oleks hea meelega teinud. Küsiti hinnapakkumist veinipudelite pildistamiseks ja klient soovis ühtlasi näha näidispilte varasemast ajast (kõikvõimalike end fotograafiks nimetavate tegelaste arvu eksponentsiaalse kasvu tagajärjel on kliendid muutunud kahtlustavaks). Pilte kõvaketastel otsides pidin kurvalt nentima, et neid pole enam alles. Olin need lihtlabaselt ära kustutanud, sest ei pidanud neid säilitamiseks piisavalt olulisteks. Kuna mul oli kiired ajad ja klient ei mallanud uusi pilte oodata, jäigi asi katki.

6309_130103_tootefoto_ettevalmistus

See asi jäi mind vaevama ja tegin sellest kaks järeldust. Esiteks, ei tasu tehtud tööde fotosid (kuigi võib-olla igavaid) kõvakettalt kustutada, sest kunagi ei tea, millal neid võib vaja minna ja teiseks, et selline asi enam korduda ei saaks, pean oma portfooliot täiendama. Rahulik jaanuari algus on ideaalne aeg pildistamisteks, milleks muul ajal aega ei pruugi aega leiduda. Kõlas nagu märge uue aasta plaanidesse.

5939_130103_vein_tootefoto_toidufoto_wine

Stuudio võtmeid kella 7 aegu õhtul kätte saades oli selge, et tuleb üks hilisõhtune pildistamine. Asju lahti pakkides selgus, et mul on kaasas kõik vajalik, välja arvatud kaamera mälukaart, seega koju tagasi kaardi järele ja pildistamine nihkus edasi öösse. Öösel töötada on tore. Oled lahti ühendatud tavalisest päevarutiinist, mis annab mõtetele hoopis teise hoo, Raadio 2st tuleb hea muusika ja stuudiosse ei pääse kõrvalist valgust. Miinuspoole alla tuleb kanda see, et järgmine päev läheb üsna untsu. Aga kuna pööripäeva paiku on päevad niikuinii ööst raskesti eristatavad, ei ole see suur probleem. Tore oli ka see, et üle hulga aja oli mul aega ja sain oma äranägemist järgi katsetada. See on hädavajalik, et vaimu värske hoida ja katsetamata ei õpi. Kliendile töötades pole katsetusteks tavaliselt aega.

5973_130103_vein_tootefoto_toidufoto_wine

Olen tähele pannud, et süvenenult pildistades kaovad kõrvalised mõtted. Kaovad ka mured, on ainult keskendumine praegusele hetkele. See on otsekui meditatsioon ja see on väga hea tunne. Sellistel hetkedel tunned selgelt, kui hea on tegelikult pildistada ja see on kinnitus, mida omal käel toimetav fotograaf väga vajab, et argipäeva raha- ja muudest muredest üle olla. Aeg lendab vaimustusega töötaja jaoks kiiresti ja kaamera mälukaardile lisandub jõudsalt faile. Enamik on pigem visuaalsete märkmete laadis, mis on vajalikud muudatuste testimiseks, aga aeg-ajalt satub sekka ka selliseid, millega jään täitsa rahule. Ebaõnnestunud pildid on mõnes mõttes isegi väärtuslikumad, sest annavad innustust edasi pingutada ja eksimusi analüüsides tuleb teinekord päris häid ideid, kuidas teha uuesti ja paremini. Kell hakkab saama kell kaks hommikul. Pildieksperimendid muutuvad järjest hoogsamaks, aga tulemus kipub olema järjest kesisem. See on märk, et tuleb lõpetada. Väsinult pakin tehnika ja taustad kokku ja asutan koju minema. Oli ilus öö.

Kas oli hea vein, seda ma ei tea seniajani. Pudel jäi avamata (sest pildistamist alustades oli liiga hilja ja lõpetades juba liiga vara:) ) ja ootab oma paremaid päevi.

Siin mõned pildid, mis mulle endale rohkem meeldivad.

6068_130103_vein_tootefoto_toidufoto_wine

Kas veiniklaasid saab panna hõljuma? Natuke ehitamist ja hõljuvad küll.

6151_130103_vein_tootefoto_toidufoto_wine

Üks viimaseid eksperimente oli teemal, kas sellest veinist saab head hõõgveini (sellised mõtted on märk kohalejõudnud väsimusest). Oleks vaja veel katsetada, aga lootust igatahes on:)

6231_130103_vein_tootefoto_toidufoto_wine

Kasutatud tehnika: 4 Bowensi välku, 5DMk2, 70-200 obje zuumivahemikus 120-180, hulk teipi, Lee prožektorikile, valge ja must paber, tamiili, 5 erinevat statiivi, puidust redel jm toestusvahendid. Kui küsite, mis oli üks ja ainuke abivahend peale kaamera, ilma milleta need pildid poleks saanud sündida, siis see on tavaline kollane maalriteip. See on kinnitusvahend, millest universaalsemat ma ei tea. Pilte ei ole lõigatud, töötlus piirdub väikese kontrasti lisamise ja tolmutäppide kõrvaldamisega. Oleks pidanud filmile pildistama:).