Firmadel tekib tihtipeale vajadus töötajate pildistamise järele. See võib juhtuda ootamatult, kui meediaväljaanne palub ettevõtte juhi kommentaari olulisel teemal, aga pildistamiseks ei ole välisreisi või tiheda töögraafiku tõttu võimalust. Töötajate fotodel on ka teisi rakendusi, näiteks suurfirmades läbipääsukaartidel või autahvlil, kui ettevõttes on traditsioon valida kuu või kvartali parimaid töötajaid (sellised ettevõtted on Eestis täiesti olemas).

See postitus ongi mõeldud abistama turundusinimesi, büroojuhte, assistente ja teisi, kellele on usaldatud ülesanne leida töötajate pildistamiseks fotograaf.

Tänapäeval, kui korralik fotoaparaat on peaaegu igaühel, on esimene mõte pildivajaduse tekkimisel proovida hakkama saada oma jõududega. Tavaliselt aga tekib siin ka kohe takistus, sest inimestel on juba oma tööülesanded ja leida kedagi, kes on valmis oma tööpäeva pildistamiste võrra pikemaks venitama, ei pruugi ollagi nii lihtne. Teine probleem on vajaliku tehnika olemasolu, sest laiatarbekaamerast ja selle sisseehitatud välgust üldjuhul ei piisa ja tulemus ei jää professionaalne. Ja kolmandaks, töötajate fotod ei pea olema nagu fotoautomaadis tehtud suvaklõpsud ja kui pildistamine juba ette võtta, siis võiks olla eesmärgiks teha töötajatest portreed, mille üle nad ise ei pea piinlikkust tundma.
Seega on mõistlik pöörduda professionaali poole, kes teeb selle töö kiirelt ja ladusalt ära ja annab ka nõu, kuidas vormistada pildid ettevõtte visuaalsele identiteedile vastavaks.

1037_20130927-3

Restorani Elutuba perenaine Piret Piir, kes veebilehe Õhtusöök.ee kaudu pakub õhtusöögikomponentide kojutellimise teenust. See pilt on tehtud hoopiski ühe ajakirja jaoks, aga samamoodi interjööris võib korraldada pildistamise ka siis, kui pole teada, kus pilte kasutama hakatakse ja abstraktne udune taust tundub liiga igav.

Esimene asi, mida ma tavaliselt kliendile, kes pildistamissooviga minu poole pöördub, selgitan, on see, et inimesed ei pea pildistamiseks oma tööpäeva pooleli jätma ja kusagile stuudiosse sõitma. Kõik on palju lihtsam, tänapäeva stuudiotehnika on kaasaskantav ja stuudio tuleb ise teie juurde, nii et tööd segaks see võimalikult vähe. Stuudiofotoga äravahetamiseni sarnane tulemus on võimalik saavutada üsna lihtsate vahenditega ja peaaegu igas interjööris, kus on mõni meeter vaba ruumi. Võimalik on üles seada valge või värviline taust ja akutoitega välkude kasutamisel ei pea olema läheduses isegi seinakontakti.

ametiportreed, töötajate pildistamine

Kui BPM Capital tellis mind oma töötajaid  pildistama, oli nende soov, et vaatamata sombusele talveilmale akna taga võiksid pildid olla helged.

 

Teine asi, mida pean selgitama, on see, et kliendil ei pea pildistamiseks kasutatavas ruumis olema mingit erivalgustust. Tihti kustutab fotograaf tema jaoks põlema pandud laelambid ja muu valgustuse ära, sest kvaliteetse pildi saamiseks kasutab ta enda kaasavõetud valgustehnikat. Kohapealne valgus enamikel juhtudel isegi pigem segab (kuigi on erandeid) ja selle olemasoluga pole fotograaf niikuinii arvestanud.

ets_nord_tootajate_fotod
Töötajate pildid ETS Nord AS-ile. Kuna kontor tundus taustaks liialt tavaline ja klient soovis piltidele vihjet oma toodangule, on need fotod pildistatud valmistootangu laos.

Kuna võimalusi on mitmeid, tekib järgmisena küsimus, kus pildistada. Inimloomus on juba kord selline, et nähes kolleegi pildistatavat, tuleb kindlasti ligi astuda ja mõni hea või mitte nii hea nali heita. Kahjuks tulemusele see kaasa ei aita ja asetab pildistatava õlgadele lisastressi. Seega oleks hea, kui pildistamiseks on eraldi ruum või vähemalt koht, kust kolleegid pidevalt läbi ei astu. Iseenesest väike asi, aga tulemuse seisukohast oluline. Portree tegemine ongi töö nüanssidega.

Ametiportree ei pea olema tehtud kontorilaua taga, nagu traditsiooniliselt on tehtud. Töökohad on tavaliselt üsna igavad ja ühetaolised, hoopis huvitavama ja elavama tulemuse annab taustaks olev tootmine või laos väljasaatmist ootav valmistoodang. Samuti on võimalik leida ka sealtsamast kontorist taust, mis udusena mõjub lihtsalt dekoratiivselt. Alati on ka võimalus kasutada helehalli, väikese heleduse üleminekuga neutraalset tausta.

tootajate_fotod_plumbr

Töötajate pildid Plumbr OÜ-le. Pildistatud erinevates kohtades firma kontoris.

Kui juba pildistamine on ette võetud ja teada on, et loodavat pildimaterjali hakatakse kasutama erinevates kohtades, on mõistlik teha osad pildid neutraalselt heledal taustal ja osa huvitavamal kontori- või tootmistaustal. Pildistamine läheb täie ette siis, kui klient on enne läbi mõelnud, millised on võimalikud piltide kasutuskohad ja selle ka fotograafiga läbi arutanud.

marinexplore_tootajate_fotod
Töötajate fotod tuleviku tegijale Marinexplore Inc. Pildistatud firma kontoris, mis on minimalistlik ja valgusküllane.

Palju määrab see, kui palju on pildistamiseks aega. See tuleb kindlasti enne fotograafiga läbi rääkida ja kui pildistatavaid on juba kümmekond või rohkem, tasub koostada ajagraafik, nii läheb pildistamine sujuvamalt ja segab ettevõtte igapäevatööd vähem. Kogenud fotograaf suudab pildistada väga kiiresti, kasvõi 60 inimest tunnis, aga pildistatavad ei ole tavaliselt professionaalsed modellid ja neil võtab kaamera ees kohanemine veidi aega. Seepärast ei ole ime, kui ühele inimesele kulub kümme minutit. Ettevõtte tippjuhi aeg on kallis ja ilma mõjuva põhjuseta tema aega kulutada ei saa. Neil on aga tavaliselt juba eelnev pildi peale jäämise kogemus olemas pluss juhi enesekindlus ja oskus pühenduda hetkel olulisele tegevusele, antud juhul poseerimisele. Kui fotograaf on saanud ette valmistada, läheb nende pildilesaamine väga kiiresti.

Ametiportree tegemine ei pea olema pildistava jaoks stressikogemus. Isegi kui on ette teada, et pilt läheb kõigest uksekaardile, võiks olla selle tegemine ikkagi meeldiv elamus. Viisakas fotograaf suhtleb pildistavaga ja annab talle ka kohe tagasisidet, näidates kaamerast tehtud pilte. Kui ta seda ei tee, tasub seda võimalust küsida, sest päris kindlasti läheb teise inimese arvamus teie kohta lahku sellest, mida te ise enda ilusamateks külgedeks peate. Pildistamine on suhtlemisega protsess ja ilma suhtlemata kipub tulemus jääma nadi.
marimo_tootajate_fotod

Pildid Marimo Fashionile. Pildistatud moodsa büroohoone aatriumis, lisaks kasutatud kahte väikest välku.

Kokkuvõtteks võiks öelda, et fotograafitöö pole igaühele ja ka pealtnäha lihtsad näopildid on tegelikult portreed, mida on võimalik teha halvasti või hästi. Seega tasub kutsuda pildistama inimene, kelle oskustes ja kogemustes olete kindlad, kelle kohta teata, et ta on meeldiv ja viisakas suhtleja ja kes pildistab portreesid, mitte fotoautomaadi stiilis klõpse. Arutage läbi, millised on teie ootused ja soovid, kuulake ära fotograafi ideed ja soovitused ja niimoodi koostöös sünnib tulemus, millega jääte rahule nii teie kui teie kliendid.